κινουμενη μπάρα

Μάθε παιδί μου γράμματα!!!

Πέμπτη 28 Φεβρουαρίου 2013

"Εύχομαι να μην βρεθεί πετρέλαιο στην Ελλάδα"

 Πολλά αλλάζουν γύρω μου. Την τελευταία φορά που έγραψα, πριν 2 χρόνια (!) για την οικονομική κατάσταση στην Ελλάδα, δυστυχώς επαληθεύτηκα. Πριν ένα χρόνο έπεσα τυχαία σε ένα ρεπορτάζ γνωστού ιστολογίου για το φυσικό αέριο της Επανωμής Θεσσαλονίκης. Είδα το βίντεο, είδα τις γεωτρήσεις που έγιναν στην περιοχή και είδα και κάποιες "ταφόπλακες" στις γεωτρήσεις. Βρέθηκαν τεράστια κοιτάσματα φυσικού αερίου αξίας 300δις ευρώ, όμως οι έξω είπαν όχι." Έπεσε" τηλεφώνημα από έξω, άφησε να εννοηθεί ο τότε πρωθυπουργός στον επιστήμονα που έκανε την γεώτρηση. Δεν είχε ωριμάσει το φρούτο, ώστε να πέσει μόνο του, προσθέτω εγώ. Bρέθηκαν λοιπόν δύο κοιτάσματα 19 και 9 εκατ. κυβικών μέτρων (cm3),τα οποία αρκούν να ηλεκτροδοτήσουν την Μακεδονία για 30 χρόνια αξίας 300δις ευρώ. Αν δεν κάνω λάθος, τόσο δεν είναι το χρέος μας;;;; Από το 1989 μέχρι σήμερα, δεν έγινε κάτι. 24 χρόνια πέρασαν! 24 χρόνια χρειάστηκε να ωριμάσει το φρούτο και να γκρεμιστεί από το δέντρο. Τώρα κάποια κοράκια τσακώνονται ποιο θα φάει περισσότερο! Πριν δύο μέρες διάβασα ότι ξαφνικά ενδιαφέρονται οι Ισραηλινοί για τα κοιτάσματα φυσικού αερίου της Θεσσαλονίκης. Πιστεύω πώς είναι ακόμα νωρίς και οι Ισραηλινοί θα πιαστούν κορόιδα. Θα πέσει και άλλο η τιμή παιδιά.... Μην βιάζεστε! Όλοι θα πάρετε. Ξεπουλάμε!
Ο επιστήμονας που έκανε την γεώτρηση to 1989 ισχυρίζεται ότι και τότε αλλά και τώρα η Ελλάδα μπορεί μόνη της (άλλωστε μόνη της έκανε τότε και τη γεώτρηση) να αντλήσει το φυσικό αέριο. Δεν είναι πετρέλαιο που χρειάζεται ιδιαίτερη τεχνογνωσία και επεξεργασία. Διαθέτει τα μέσα και έχει επιστημονικό προσωπικό ικανό να προχωρήσει. Ο άνθρωπος αυτός, που αναρωτιέται και ο ίδιος, έχει ένα ελάττωμα! Είναι Έλληνας ομογενής! Δεν γνωρίζει από κουλτούρα Έλληνα πολιτικάντη. Εδώ μιλάμε για ογκόλιθους της πολιτικής! Δύο τινά συμβαίνουν: είναι τελικά τόσο ανίκανοι και αδιάφοροι οι έχοντες την εξουσία (δεν εξαιρώ κανέναν) ή είναι καλοί στα παζάρια τα αφανέρωτα! Ο καθείς καταλαβαίνει!
Ποιος θα προλάβει να μοιραστεί όμως την πίτα; Οι δανειστές στους οποίους υποθηκεύσαμε την δημόσια περιουσία, οι Ισραηλινοί, οι Ρώσοι, οι Γερμανοί;;; Α συγγνώμη! Ξέχασα και τους Έλληνες, αν πέσει κανένα ψίχουλο από την πίτα. Τι κοινό έχει η τριτοκοσμική Λιβερία με την τριτοκοσμική  Ελλάδα; Είναι φυσικά όπως γράφω τριτοκοσμικές, είναι όμως και από τις πλουσιότερες σε υπέδαφος χώρες στον κόσμο.
Η Λιβερία έχει τα μεγαλύτερα αδαμαντωρυχεία στον κόσμο και η Ελλάδα τα μεγαλύτερα χρυσορυχεία (βλέπε στην Χαλκιδική). 280 τόνους χρυσού συνολικού ποσού 1 τρις ευρώ, πουλήθηκαν στους Καναδούς για 11 εκατομμύρια ευρώ. 34 ευρώ το στρέμμα παραχωρήθηκε. Πώς δεν πρόλαβα να πάρω μερικά στρέμματα! Ξαφνικά στην κρίση θυμήθηκαν οι ξένοι και οι πολιτικάντηδες μας το χρυσό, το πετρέλαιο, το φυσικό αέριο, το ουράνιο....Πέσαν τηλέφωνα. Ήρθε η ώρα μας είπαν οι έξω. Το μαγαζί που πτώχευσε ξεπουλάει σε τιμές ευκαιρίες!
Ο τίτλος μου είναι ειρωνικός. Φυσικά και θέλω να βρεθεί πετρέλαιο. Θέλω όμως τα κέρδη να τα καρπωθεί η Ελλάδα και όχι τα ξένα κοράκια που μυρίστηκαν χρήμα μαζί με τις γνωστές ελληνικές οικογένειες που κυβερνούν αυτήν τη χώρα. Και δυστυχώς πολύ φοβάμαι πως θα γίνει το δεύτερο. Και άσε τον Έλληνα να δουλεύει με 400 ευρώ στις εξέδρες άντλησης πετρελαίου και τα δις να βγαίνουν εκτός Ελλάδας! Τότε θα διαφέρουμε πραγματικά από τη Λιβερία μόνο στο χρώμα των ταλαιπωρημένων κατοίκων της!
Υ.Γ. Σήμερα διάβασα πως ο Καναδός πρέσβης συνάντησε τον Δήμαρχο Αλεξανδρούπολης για να συζητήσουν για την εκμετάλλευση ορυχείων χρυσού στην περιοχή. Εισέπραξε ένα μεγάλο ΟΧΙ! Σημειώνω πως ο πρέσβης δρα ως εκπρόσωπος εταιρείας! Πρόκειται για την ίδια εταιρεία που εκμεταλλεύεται τον χρυσό στη Χαλκιδική. Ναι ακριβώς αυτή, που της παραχωρήθηκε 34 ευρώ το στρέμμα! Ξαφνικά η Ελλάδα απέκτησε ενδιαφέρον στα χρόνια της κρίσης! Και απορώ: μα τόσο ηλίθιοι οι ξένοι που επενδύουν σε μια κατεστραμένη οικονομικά χώρα; Τελικά ο λύκος στην αναπουμπούλα χαίρεται!
Υ.Γ. Η σχολή ΤΕΙ στην Καβάλα "Τεχνικός Πετρελαίου" δεν αρκεί;;; Βλέπω κάποιους Νορβηγούς να κάνουν έρευνες στο Ιόνιο και το Αιγαίο. Τόσα χρόνια δεν βγάζαμε επιστήμονες από εκεί; Τότε να την κλείσουμε αν δεν μας κάνει. Συγγνώμη και πάλι. Οι καφετέριες τι θα απογίνουν!!!!!!

Η γεώτρηση φυσικού αερίου στην Επανωμή Θεσσαλονίκης
(φωτογραφία zougla.gr)
(αλλάξτε καμία τάπα γιατί θα εκραγούμε! σκούριασε!)